Hvorfor skal blogs være så lineære?

The Institute for the Future of the Book har lanceret CommentPress – et såkaldt “theme” til den populære blogpubliceringsplatform WordPress (som også socialsquare.dk kører på).

Det lyder teknisk – og det er det egentlig også. Men det skal det ikke være her: for meningen med CommentPress er i mine øjne interessant helt overordnet for, hvor og hvordan blogs kan bruges.

Blogs er på mange måder båret af to lineære logikker: Indlæg præsenteres lineært kronologisk med det nyeste først, og kommentarer præsenteres kronologisk under de enkelte indlæg. Dette fungerer godt for rigtig mange blogs – og blogosfærens nu mange hundrede millioner blogs er i sig selv en god indikation om, at der er noget om snakken.

Men dette “klassiske” blogformat er ikke nødvendigvis det mest oplagte til alle situationer. Og CommentPress er et forsøg på at lave et værktøj, hvor det er nemmere at knytte kommentarer til enkelte dele i en tekst, og hvor hovedindholdet ikke er så bundet af kronologi som på de fleste blogs.

Blog en bog?

Lad mig prøve at beskrive det lidt mere konkret: Hvis man for eksempel skal skrive en bog, kan det være helt oplagt at bruge en blog til at skrive udkast til kapitler, som man så kan få kommentarer på. Det kom der en del godt ud af med Social Squares bog Weblogs. Problemet er bare, at kapitler i bøger ofte er lidt lange at have som blogindlæg, og at den kronologi som delene publiceres i på bloggen, ikke nødvendigvis er særlig relevant for bogens struktur i sidste ende.

Denne problematik tog The Institute for the Future of the Book op med deres første eksperiment med CommentPress, som netop var at skrive en bog – Gamer Theory af McKenzie Wark. Forfatteren publicerede et udkast, overskueligt delt op i kapitler og underafsnit. Her kunne man så bladre rundt og kommentere direkte på de enkelte afsnit. Og kommentarerne blev vist ved siden af den tekst der blev kommenteret på – lidt ligesom hvis man skrev dem i margen på et udskrevet udkast.

kommentarer til afsnit i Gamer Theory

Egentlig ikke specielt kompliceret eller revolutionerende. Men det fungerede så godt, at de efter publikationen både har ladet det oprindelige udkast med kommentarer være tilgængeligt – samtidig med at man har indsat en revideret version i samme skabelon – så folk kan kommentere på det (se version 1.1 og 2.0).

Instituttet har også et par andre interessante eksperimenter med teknologien – bl.a. en tekst der skal undersøge begrebet tomhed, og et udskrift af en tale af Bush med løbende kommentarer og diskussion i siden til talens enkelte dele.

Kan man så kalde det en blog?

De ting, man kan bruge CommentPress til, ligger helt sikkert i grænselandet af, hvad vi normalt ville definere som egentlige blogs. Men det er et grænseland, der er værd at undersøge. Jeg ser især potentialer i forhold til at udforme større samlede tekster – bøger, artikler, partiprogrammer, værdikodeks for en virksomhed, lovforslag, debatoplæg, etc. Der er mange, der med fordel kunne overveje et lignende format i deres arbejde med tekster. Blog eller ej.